Baton Minionki Truskawa
Dzięki współpracy E.Wedel z najpopularniejszą animowaną serią wszechczasów, stworzoną przez Illumination Studio – „Minionki”, w naszym portfolio nie brakuje produktów z wizerunkiem tych kultowych bohaterów. Teraz do oferty dołączają nowości. Truskawa to batonik z nadzieniem o smaku truskawkowym, z kwaśnymi granulkami i chrupkami w czekoladzie mlecznej.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
CUKIER
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Baton truskawkowy z kwaśnymi granulkami (5%) i chrupkami (4,5%) w czekoladzie mlecznej
Składniki: Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Czekolada mleczna 21 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Miazga kakaowa, Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat),Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Kwaśne granulki o smaku truskawkowym (Cukier, Regulator kwasowości: kwas cytrynowy, Syrop glukozowy, Substancje glazurujące: guma arabska, wosk carnauba; Aromat naturalny, Koncentrat czarnego bzu, Olej słonecznikowy), Chrupki zbożowe (Mąka ryżowa, Cukier, Słód pszenny, Mąka kukurydziana, Gluten pszenny, Glukoza, Sól), Proszek truskawkowy (1 %) (Maltodekstryna, Suszony zagęszczony sok truskawkowy 45 %), Emulgator: lecytyny sojowe, Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 14 %.Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, jaja.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
31 g |
%* / 31 g |
* |
Energia/Energy
|
2294 kJ 549 kcal |
710 kJ 170 kcal |
8,5 %
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
32 g 15 g |
10,0 g 4,7 g |
14,3 % 23,5 % |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
56 g 55 g |
18,1 g 17,0 g |
7,0 % 18,9 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
0,8 g |
0,2 g |
- |
- |
Białko/Protein |
5,4 g |
1,7 g |
3,4 % |
50 g |
Sól/Salt |
0,27 g |
0,08 g |
1,3 % |
6 g |
Produkt zawiera 1 porcję x 31 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).